Concept design (2019)

Below is the draft concept design for the Kensington Community Recreation Centre that was presented for community consultation from September to October 2019. This version of the design was developed from the first phase of consultation, which took place in early 2019.

The draft design highlights features that responded to feedback we heard, with more flexible spaces, additional multipurpose courts and an improved pool. As part of our commitment to tackling climate change and reducing our emissions, the centre was also designed with a number of sustainability features.

The draft design included:

  • solar panels
  • a new green wall
  • water conservation measures
  • efficient heating and cooling systems
  • double glazing.

This draft concept design was released for public consultation from 2 September to 4 October 2019. Since then the design has been updated based on feedback we heard. See the updated Working Design (PDF 1013.78KB) from September 2020.

Artistic impression of the interior of the draft concept design (September 2019)

Hand drawn depiction of the interior of the Kensington Recreation Centre

Interactive concept design

Watch a fly-through to learn more about the draft building design for the Kensington Recreation Centre (September 2019).

Key features

Features included as part of the draft design (September 2019)

  • Pool

    • New 25 metre pool
    • disability access ramp into the pool
    • additional swim lane
    • new filtration and water treatment system
    • new pool equipment to ensure consistent water temperature
    • new water play area
    • modern and family friendly wet area change rooms
    • accessible facilities.
  • Facilities

    • Three full-sized multipurpose courts
    • modern dry change areas for court users
    • four metre run-off areas around the court and eight metres between courts
    • more flexible spaces suitable for a range of classes and community uses
    • additional bike parking.
  • Sustainability

    • Green wall along the Altona Street frontage
    • large array of solar panels that will generate the bulk of electricity for the centre
    • external shading to conserve energy
    • double glazing on windows and doors
    • building designed to promote access to views, daylight and natural ventilation
    • water sensitive design and water conservation measures
    • upgraded insulation levels beyond minimum requirements
    • energy recovery systems.

Artistic impression of the exterior of the draft concept design (September 2019)

Draft drawing of external of Kensington Community Recreation Centre

Kensington Recreation Centre